Voorlopig geen Taekwondolessen

Fotos

Video 1: breektechnieken

 

TAEKWONDO

 

 

Taekwondo is een traditionele Koreaanse zelfverdedigingskunst. In het klassieke taekwondo leert u krachtige traptechnieken met de voet (tae) en doeltreffende slag- en stoottechnieken met de hand (kwon) die u als zelfverdedigingsmiddelen kunt gebruiken(do). Het uiteindelijke doel van taekwondo is de wil ontwikkelen om iedere tastbare of ontastbare hindernis te overwinnen. Taekwondo ontwikkelt onder andere de algemene lenigheid en de spiersterkte, stimuleert de bloedsomloop en de ademhaling, controleert het lichaamsgewicht, doet vaak rugklachten verdwijnen, en heeft zeker een belangrijk anti-stress effect .

Geschiedenis van het Taekwondo: Tijdens de Japanse bezetting van Korea(1910-1945), was het streng verboden om Koreaanse krijgskunsten te beoefenen. De Koreaanse krijgskunsten werden dan ook in het grootste geheim beoefend. Na de Tweede Wereld oorlog, werd Korea onafhankelijk en werden de Koreaanse krijgskunsten (Chung Do Kwan, Moo Duk Kwan, Yung Moo Kwan, Ho Do Kwan, ....) geopend voor het publiek. In 1955 beslist een officiële Koreaanse commissie, onder de leiding van Meester Choi Hong Hi, de verschillende stijlen van de Koreaanse krijgskunst te verenigen onder een nieuwe naam: Taekwondo. De verschillende stijlen bleven wel behouden. Daarna verspreidt Taekwondo zich razendsnel over de hele wereld. Taekwondo is nu ook officieel erkend als een volwaardige Olympische sport sinds het jaar 2000.

Taekwondo - Chung Do Kwan stijl: Na de Tweede Wereld oorlog werd de eerste Chung Do Kwan school gesticht en geopend voor het publiek(1945) door Meester Lee Won Kuk. Onder de 18 eerste Gegradueerden van Chung Do Kwan was Kim Suk Kyu(ook gekend als Man Bok Kim). Kim Suk Kyu was de leraar van instructeur Rene Delgadillo. Grootmeester Kim Suk Kyu was een van de belangrijkste promotors van het Taekwondo vanaf zijn stichting tot de erkenning van Taekwondo als Olympische sport.

Instructeur Rene Delgadillo: In 1973 behaalde Rene Delgadillo in de eerste promotie van Taekwondo in Bolivië de graad van zwarte gordel 1ste Dan, en dit onder de rechtsreekse leiding van Grootmeester Kim Suk Kyu, zwarte gordel, 8ste Dan. In de eerste les van de grootmeester in La Paz (Bolivië) waren enkel twee studenten Rene Delgadillo en Fredy Rengel. Na amper drie jaren groeide het aantal studenten tot meer dan 3000. Tijdens zijn opleiding was Rene Delgadillo de eerste assistent van Grootmeester Kim Suk Kyu. Tijdens zijn opleiding mocht Rene Delgadillo zijn eigen school openen in La Paz. Hij was promotor van Taekwondo, zo wel voor het publiek als voor de universiteit en andere officiële instellingen. Hij was Taekwondo hoofdinstructeur van de presidentiële lijfwachtendienst van Bolivië.

Geschiedenis van Chung Do Kwan in België: Rene Delgadillo, arts en docent aan de Faculteit Geneeskunde in La Paz, kwam naar België in juli 1974 om zich verder te bekwamen in de medische wetenschappen. In zijn vrije tijd organiseerde hij taekwondolessen voor de studenten van de universiteit in Gent. In 1974 ontmoette hij de pas aangekomen Meester Lee Beom Jhoo. Meester Lee Beom Jhoo was de eerste officiële Koreaanse leraar aangekomen naar België om de Moo Duk Kwan school te stichten.

Lee nodigde Rene Delgadillo uit om deel te nemen aan de eerste officiële Taekwondo demonstratie in Limal, België (winter 1974-75). Rene Delgadillo vestigde zich in Antwerpen in 1975 en meteen organiseerde hij Taekwondo lessen voor het publiek. In 1980 organiseerde hij met de steun van het nieuw Universitaire Ziekenhuis Antwerpen Taekwondo lessen voor het personeel van het ziekenhuis en de universiteit. In 1985 behaalden Danny Eüler en Andre Corremans in de eerste promotie van Chung Do Kwan, de graad van zwarte gordel (1ste Dan). Sinds 1985 geeft Rene Delgadillo en zijn echtgenote Miriam Porcel(zwarte gordel 1ste Dan) les in hun eigen school te Edegem.

 

 

 

 

Home

Systema voor kinderen

Capoeira

Systema

Taekwondo

Vitaalgym

Yoga

Rommelmarkt

Concerten

Adres

Stuur een e-mail

 

 

 

 

Links:

Taekwondo Brasschaat

Taekwondo Fallais

Taekwondo-Linkeroever,Antwerpen: fredje.deroeck@euphonynet.be